Zanimljivosti

 • Bar

  Bar predstavlja moderan grad koji se svakim danom sve vise siri. I ako lucki grad, zadivice vas cistocom i sredjenim zelenim povrsinama. U svom okruzenju ima veliki broj turistickih atrakcija. Stari Bar, tvrdjava Haj Nehaj, cije rusevine poticu iz XV vijeka i dvorac kralja Nikole predstavljaju istorijskei kulturne spomenike grada. Maslina stara preko 2000 godina i Skadarsko jezero kao jedan od najvecihrezervata ptica, veliki broj manastira i crkava za posetioce koji vole ovakav vid turizma...

 • Stari Bar

  Da boravite u Baru, a ne posjetite njegov stari dio tj. Stari Bar, isto je kazu Barani, kao i da nijeste ni dolazili u taj grad. Stari Bar, koji je 4 kilometra udaljen od centra Novog Bara, nalazi se na strmoj litici u podnozju planine Rumije. Grad je gradjen sukcesivno tokom vise vjekova. Najprije je oblast koju je zahvatao Stari Bar bila mnogo bliza obali, ali je zbog cestih gusarskih napada, stanovnistvo moralo da se seli ka unutrasnjosti, pa je danas Stari Bar gotovo 5 km udaljen od mora. Stari Bar se sastoji iz utvrdjenog gradskog jezgra, opasanog zidinama iz XI i XII vijeka...

 • Stara maslina

  Stara maslina na Mirovici, živi spomenik prirode,zakonom zaštićena 1963, jedna od najstarijih stabala masline na svijetu, stara preko dva milenijuma.Legenda kaže da su se pod njenom krošnjom mirile zavađene porodice.Maslina je stara preko 200 godina i predstavlja jedan od simbola grada Bara.

 • Skadarsko jezero

  Skadarsko jezero, površine 391 km2, najveće jezero na Balkanu.Samo jezero je kriptodepresija, što znaci da se njegov veći dio nalazi ispod nivo mora. Obale su razuđene i bogate brojnim zalivima, poluostrvima i rtovima, većinom močvarne obrasle širokim pojasom trske.Mali gradić, Rijeka Crnojevića, na obali jezera, pun je prirodne ljepote i istorijskih tekovina.Jezero je puno ostrva i poluostrva na kojima se nalaze tragovi burne istorije i vrijedna kulturna baština.Skadarsko jezero je ptičji raj, posjeduje 264 vrste ptica, od kojih su mnoge u najvećem dijelu svojeg areala, prorijeđenje i ugrožene.

 • Budva

  Budva metropola crnogorskog turizma zahvaljujuci velikom broju plaza koje plijene svojim izgledom predstavlja najpozeljniju turisticku destinaciju. Stari Grad lezi na malom poluostrvu i predstavlja riznicu kulturne bastine. Budva ima 2.300 suncanih sati godisnje.Temperatura morske vode ljeti je izmedju 21 i 25 stepeni C. Na rivijeri bisernih plaza, kako Budvansku rivijeru drugacije zovu, prostiru se plaze : na 2.kilometra od Budve je plaza Jaz, na 200 metara od Staroga grada su plaze: Mogren I i II, tik uz budvanske zidine - Ricardova glava. Pored budvanske rive je plaza Pizana, duz obale u Budvi je Slovenska plaza, na sredisnjem dijelu Budvanske rivijere je Becicka plaza. Na 6 kilometara od Budve je plaza Kamenovo, tristotinak metara dalje je plaza Przno, zatim dvije plaze pored poznate kraljevske rezidencije Karadjordjevica - Milocer.